De wanhopige zoektocht naar het 'Zuidland'

Klik op de foto om terug te keren naar het feiten overzicht

StarIn Nederland vergeten we die rampzalige reis van Jacob Roggeveen het liefst,
maar op sommige eilanden die hij ontdekte maken ze er zelfs postzegels over

Drie schepen op zoek naar het Zuidland transparantHet waardeloze geheim van Jacob Roggeveen

Al tientallen jaren waren er geen ontdekkingsreizen meer gemaakt. In 1720 wisten we wel hoe de wereld er uitzag.

Alle zeevaartroutes waar geld te verdienen was hadden we al in handen. De rest van de wereld interesseerde ons niet.

Er was nog maar één gebied over, één geheimzinnig land, waar iedereen over had gehoord, maar waar nog nooit iemand was geweest: het 'Zuidland' !

Alleen Jacob Roggeveen Vermeer wist hoe je er moest komen. Dacht hij.

Roggeveen was al een oude man, maar voor hij stierf wilde hij dat 'Zuidland' ontdekken, al was het het laatste dat hij deed in zijn leven.

Want het 'Zuidland' lag vol met goud en edelstenen, voor het oprapen, dat wist iedereen. Maar waar lag het, en hoe kwam je er? De Engelsen en de Spanjaarden waren al meer dan honderd jaar aan het zoeken. De Nederlanders hadden twee reizen Roggeveen en zijn voorgangers gemaakt en het toen opgegeven.

West-Indische Compagnie

Jacob Roggeveen meldde zich Binnenplaats wic huis bij de West-Indische Compagnie (WIC) en zei dat hij de route wist. Als de WIC hem schepen gaf zou hij het 'Zuidland' voor de WIC in bezit nemen.

Toevallig ging het al een tijdje slecht met de WIC. Winsten liepen terug en aandeelhouders liepen weg. En we waren net Brazilië en Manhatan kwijtgeraakt. Dat rijke 'Zuidland' van Roggeveen kwam dus als geroepen. De bestuurders slikten zijn verhaal voor zoete koek.

Maar wat wist Roggeveen van zeevaart? Zijn vader was weliswaar kaartenmaker, maar de man zelf was nota bene notaris van beroep!

Drie schepen op zoek naar het Zuidland Drie schepen

Toch gaf de WIC hem drie schepen: de Arend, de Thienhoven en de Africaensche Galey. De kleine vloot vertrok op 1 augustus 1721 vanaf de rede van Texel - zie de tekening rechts pijltje

De reis was al mislukt voordat hij was begonnen - want dat zogenaamde 'Zuidland' bestaat helemaal niet.

Toen dat duidelijk werd vonden wij dat je zo'n dramatische vergissing maar beter zo snel mogelijk kan vergeten. Dat is aardig gelukt, want vrijwel niemand kent de naam Jacob Roggeveen meer (alleen in Zeeland Zeeuws Archief, Middelburg wordt hij nog geëerd).

Tegenslagen

Vanaf het moment dat hij vertrok werd Roggeveens reis Een kaart van Takapoto geteisterd door tegenslagen: de drie schepen verloren elkaar herhaaldelijk uit het oog, er woedden hevige stormen Roggeveens schip in de storm, en aan boord heersten scheurbuik, honger en dorst. Er vielen steeds meer doden. Soms waren er nauwelijks genoeg mannen op de been om de zeilen te bedienen.

Africaensche Galey vergaattransparant Roggeveen ontdekte Paaseiland paaseiland. Bij aankomst op dat eiland schoten zijn mannen tien eilandbewoners dood Reis naar het Zuidland.

Je zou van dit eiland een aards paradijs Paaseiland kunnen maken, schreef hij in zijn dagboek - maar omdat hij er geen goud of edelstenen vond, vertrok hij weer. De zoektocht naar het 'Zuidland' ging voor alles.

Schadelijk Eiland

Vijf weken later, op 19 mei 1722, liep de kleinste van de drie schepen in het holst Roggeveens schepen in de nacht van de nacht op het messcherpe rif Roggeveens scheepsjournaal van Takapoto Een kaart van Takapoto , een klein koraaleiland pijltje

De Africaensche Galey sloeg aan splinters schip aan splinters. Dat schip had veel voorraden aan boord, die ook bestemd waren voor de twee andere schepen. Bijna alles ging verloren. Niet voor niets doopte Roggeveen het eiland: Schadelyk Eyland.

Woedend

Maar Takapoto was groen, er was eten en water, en de zeelieden zagen er vrouwen. Roggeveen was woedend Uit Roggeveens scheepsjournaas toen hij hoorde dat er vijf waren weggelopen.

De volgende dag stuurde hij korporaal Behrens Behrens eropuit om de vijf terug te brengen. Toen de weglopers met een geweer op Behrens schoten, maakte de korporaal dat hij wegkwam.

Het einde van een droom

Robs boek Haaieneiland beschrijft wat er daarna op Takapoto met de vijf weglopers gebeurt. Maar hoe liep het af met Roggeveen en zijn droom?

Postzegel Roggeveen transparantDe twee overgebleven schepen zwalkten nog lange tijd door de Stille Zuidzee. Ze ontdekten Roggeveen ontdekt eilanden nog enkele eilanden, waaronder Maupiti en Bora Bora (nu een toeristen-paradijs toeristenparadijs Bora Bora meisje peddelt in binnenmeer ) en de Samoa Roggeveen ontdekt Samoa archipel.

Alle eilanden waar Roggeveen langs zeilde kregen van hem een Nederlandse naam: Vuyle Eylant (heet nu Rose Atoll), Dageraad (heet nu Manihi), Avondstond (nu Apataki), Meersorgh (nu Aroetoea), Goede Verwachtinge (nu Rangiroa), Boumans-eylant (nu Ta’u), Thienhoven (nu Tutuila), Groeningen (nu Upolu) en Verkwikking (nu Makaratea). Hij ontdekte er zoveel dat de Fransen zelfs een poosje een hele archipel Roggewein archipel naar hem noemden.

Zo langzamerhand begreep iedereen aan boord dat het 'Zuidland' niet meer gevonden zou worden. Er was bijna niets meer te eten, en op beide schepen dreigde muiterij. Bijna de helft van de bemanning was dood, vooral aan scheurbuik. Eindelijk gaf Roggeveen het op en zette koers naar Batavia Batavia (heet nu Jakarta, de hoofdstad van Indonesië) .

Gearresteerd

Toen de twee schepen daar op 3 oktober 1722 arriveerden, werden de bemanningen meteen gearresteerd. De schepen werden in beslag genomen. Roggeveen had van tevoren geen toestemming aan de Verenigde Oostindische Compagnie gevraagd om in het VOC-gebied te mogen varen. De lading van de schepen werd verkocht.

Zonder een cent op zak werden Roggeveen en de bemanningen terug naar Nederland gestuurd. In juli 1723 kwamen ze thuis.

Het was het smadelijke einde van een van de grootste mislukkingen uit de geschiedenis van de Nederlandse zeevaart. Zes jaar later stierf Roggeveen in zijn huis aan de Blauwedijk in Middelburg. Dat was op 31 januari 1729, enkele uren voor zijn 70ste verjaardag.

kaart roggeveen

StarOp zijn kaart tekende Roggeveen aan waar de Africaensche Galey verloren ging


EXTRA:Extratransparant  Wil je het hele reisjournaal van Roggeveen lezen? Klik hier om de complete uitgave door de Linschoten Vereniging te downloaden (inclusief toelichtingen).
Pas op: dit PDF-bestand is 26 MB groot (rechtsklikken en 'bewaren als' kiezen).


placeholder

Kennis Meer weten?

Gele stip Wil je meer weten? Bestudeer dan zelf de bronnen (boeken en artikelen), die schrijver Rob Ruggenberg over dit onderwerp heeft gelezen.

Gele stip MEER FEITEN :  Nu’i  |  Roemer  |  Ana’a  |  Haaien  |  Nederlandse sporen  |  Zwarte parels  |  Orkanen  |  Tatoeage  |  Scheurbuik  |  Kannibalen  |  Navigatie  |  Verdwenen pubers  |  Polynesië  |  Atol  |  Inspiratie  |  Robinson Crusoë

Gele scheidingslijn

Terug naar het feitenoverzicht Terug naar het feiten overzicht.