De verschrikkelijke krijgers van Ana’a

Klik op de foto om terug te keren naar het feiten overzicht

StarKrijgers van Ana’a brengen een mensenoffer naar de marae, het heiligdom

(deze foto is in scène gezet)

Strand van Ana’atransparantDat de mannen van Ana’a in Haaieneiland worden beschreven als wrede krijgers en kannibalen is niet verzonnen.

Het eiland Luchtfoto van Anaa ziet er weliswaar prachtig uit (foto rechts pijltje), maar de bewoners hadden een verschrikkelijke reputatie.

Een van de eerste westerse onderzoekers die op Ana’a kwam was een Belg: Jacques Antoine Moerenhout. In 1830 logeerde hij er een paar dagen. Iedere dag probeerden eilandbewoners hem te vermoorden.

Moerenhout portret Moerenhout was een gedegen onderzoeker die bijna alle eilanden in de Polynesische archipel bezocht. Het interessante boek Uit het boek van Moerenhout dat hij schreef — Voyages aux îles du Grand Océan — werd jammer genoeg nooit in het Nederlands vertaald (de Engelse vertaling heet Travels to the islands of the Pacific Ocean).

Over Ana’a schrijft Moerenhout over Ana’a Moerenhout dat de krijgers alle eilanden in de omgeving terroriseerden. Ze overvielen die eilanden, aten de mannen op en maakten de vrouwen en kinderen tot slaven. Voordat ze weer vertrokken staken ze de palmbomen in brand en lieten de eilanden totaal verwoest achter.

Speerwerpen

Speerwerpen op Ana’atransparantOpmerkelijk is dat deze krijgers nooit een pijl-en-boog gebruikten. Ze wisten wel hoe die eruit zag, maar bij oorlogvoering hielden ze zich vooral bij knuppels en speren.

Nu’i ziet op Ana’a een verschrikkelijk schouwspel: een hoge driehoek van palmbomen met daar bovenop een dode man.

De krijgers oefenden hun speerwerpen op het hoofd van die man. Ook dat is niet verzonnen. Moerenhout en anderen hebben die praktijken zelf gezien.

Nog altijd is op Ana’a en andere eilanden patia fa (speerwerpen) een geliefde sport. Gelukkig oefenen ze nu niet meer op mensenhoofden, maar op kokosnoten Speerwerpen Ana’a.

Vroeger gebruikten ze die lange speren ook om onder water Speervissen mee te vissen, maar dat gebeurt nu niet meer.

Wit zwaard

Het witte zwaardtransparantRoemers witte zwaard, dat gemaakt van het zwaard van een zwaardvis, bestond ook.

Erg sterk is zo'n zwaard niet; het breekt gemakkelijk af. Voor de zwaardvis zelf Zwaardvis gevangen op Takapoto is het zwaard geen wapen; het is een soort antenne waarmee hij richting bepaalt.

Daarom werd zo'n zwaard waarschijnlijk niet vaak bij het oorlogvoeren gebruikt. Waarschijnlijk was het vooral een ceremonieel wapen Zwaarden voor de koning of zijn zoon.

Toen hij terugkwam van Takapoto heeft Rob Ruggenberg zo'n echt mooi versierd zwaardvis-zwaard Rob met Polynesisch zwaard meegebracht. Als hij bij jou in de klas komt zal hij het laten zien!

Marae

Hoe de marae op Ana’a er uitzag, weten we niet. Moerenhout verbaasde zich vooral over de grote houten tiki, de schildwacht-beelden Marae met tiki. Zulke dikke bomen had hij nergens op een van de eilanden nergens gezien.

Vermoedelijk leek de marae Marae verder veel op de heiligdommen op andere eilanden, gebouwd in etages en gemaakt van blokken of schijven koraal.

Groene wolken

Ana’a aankomsttransparantDe groene wolken boven het eiland Ana’a, die op grote afstand kunnen worden gezien, zijn ook echt.

Bij helder weer weerkaatsen de wolken de groene kleur van het binnenmeer. Dat groen wordt veroorzaakt door het bezinksel van kalkzandsteen.

Daardoor konden Roemer, Swart Jan en Tututemanarike Ana’a al van verre zien liggen. Dat is nog altijd zo. Ana’a is een van de weinig eilanden die zo duidelijk en vanaf zo'n grote afstand te herkennen is.

Kaart

Ana’a op de kaarttransparantOp de kaart rechts zie je dat Ana’a deel uitmaakt van een groep koraaleilandjes, de Tuamotu genaamd.

Op deze kaart ligt Ana’a onderaan. Takapoto ligt bijna bovenaan. Om er te komen moesten de drie zigzaggen tussen de eilanden.

placeholder

Gele scheidingslijn

Kennis Meer weten?

Gele stip Wil je meer weten? Bestudeer dan zelf de bronnen (boeken en artikelen), die schrijver Rob Ruggenberg over dit onderwerp heeft gelezen.

Gele stip MEER FEITEN :  Nu’i  |  Roemer  |  Jacob Roggeveen  |  Haaien  |  Nederlandse sporen  |  Zwarte parels  |  Orkanen  |  Tatoeage  |  Scheurbuik  |  Kannibalen  |  Navigatie  |  Verdwenen pubers  |  Polynesië  |  Atol  |  Inspiratie  |  Robinson Crusoë

Gele scheidingslijn

Terug naar het feitenoverzicht Terug naar het feiten overzicht.