"De jury is vol lof over deze weergaloze avonturenroman"

Thea BeckmanprijsThea BeckmanprijsHaaieneiland wint tweemaal
de Thea Beckmanprijs 2017

Rob blij met de dubbele Thea BeckmanprijsTRANSPARANTHaaieneiland heeft zowel de Thea Beckmanprijs 2017 als de Jonge Beckmanprijs gewonnen. Voor het eerst in vijf jaar tijd waren beide jury's het roerend met elkaar eens.

De Thea Beckmanprijs is voor "het mooiste historische jeugdboek van de laatste twee jaar".

Aan de prijs is een geldbedrag van duizend Rob krijgt een cheque van duizend euro euro verbonden.

De prijzen werd uitgereikt tijdens een bijeenkomst Rob wint Thea Beckmanprijs 2017 in museumpark het Archeon, in Alphen aan de Rijn. Rob Ruggenberg, auteur van het boek, reageerde blij en verrast  pijltje

Jongerenjury

Eerst werd de prijs van de jongerenjury bekendgemaakt. Deze jury bestaat uit acht De jongerenjury van de Thea Beckmanprijs jonge hartstochtelijke lezers, die Haaieneiland unaniem tot favoriet verkozen. Een citaat uit hun juryrapport:

Thea Beckmanprijs jongerenjuryTRANSPARANT"Het nawoord van het boek is bijna net zo spannend als het boek zelf. Eigenlijk zou er een vervolg moeten komen. En eigenlijk is het boek zo spannend dat het verfilmd zou moeten worden, maar de jury denkt dat het moeilijk wordt voor filmmakers om de film net zo spannend te maken als het boek."

In zijn dankwoord zei Rob dat hij het oordeel van deze jongerenjury pijltje belangrijker vond dan dat van de volwassenenjury. "Zíj zijn immers degenen voor wie ik schrijf, degenen die ik mee wil nemen op avontuur."

Volwassenenjury

Meestal oordeelt de jongerenjury anders dan de volwassenenjury, die bestaat uit specialisten op het gebied van geschiedenis en jeugdliteratuur. Maar dit keer waren ze het – voor het eerst – helemaal met elkaar eens. Uit het juryrapport van de volwassenenjury:

Thea BeckmanprijsTRANSPARANT"De jury is vol lof over deze weergaloze avonturenroman, met vaart geschreven, uitstekend gedocumen-teerd en met een mooie historische verankering in overgeleverde logboek-aantekeningen. Wie denkt met een typisch jongensboek van doen te hebben, miskent het feit dat het in feite sterke vrouwen zijn die in dit boek aan de touwtjes trekken. "

Querido

In zijn korte dankwoord noemde Rob twee personen bij naam: zijn redacteur (en goede vriend) Dik Zweekhorst van uitgeverij Querido, zonder wie Haaieneiland heel anders zou zijn geworden. "Dik is streng, maar heeft een ongelofelijk gevoel voor wat goed is in een boek, en wat niet."

Kinderen van TakapotoTRANSPARANTDe tweede die hij bedankte was zijn vrouw, zonder wie Haaieneiland niet eens zou hebben bestaan. "Hannie stimuleert mij, iedere dag opnieuw. Haar oordelen houden mijn capriolen binnen de grenzen. Natúúrlijk ging ze met mij mee naar Takapoto, waar we zo ongeveer in het stenen tijdperk belandden, ze zwom met mij tussen de haaien, samen doorstonden we de aanvallen van de horden muggen en ander ongedierte. En ze blijft altijd (!) vrolijk. Hannie maakt van afzien – én van schrijven – een feest."

Ook dankte Rob de Grote Afwezigen: "Inwoners en vooral de kinderen  pijltje van Takapoto, die mij meenamen naar hun families, mij vertelden over hun eeuwenoude gewoontes, die mij al die plaatsen op het eiland lieten zien, waarvan zij dachten dat die interessant waren voor mij – de meeste van die plaatsen komen ook daadwerkelijk voor in het boek."

Vijf genomineerden

In totaal vijf boeken waren genomineerd voor de Thea Beckmanprijs:

  • Jan Heerze - Gevaarlijk geheim
  • Marian Hoefnagel - Romeinse tweeling
  • Marjolein van Rest - Weg
  • Rob Ruggenberg - Haaieneiland
  • Annejoke Smids - Bloedzusters

Thea Beckman TRANSPARANTDe Thea Beckmanprijs

Al drie keer eerder was een boek van Rob genomineerd voor de Thea Beckmanprijs: in 2006 Het verraad van Waterdunen, in 2009 Manhatan en in 2015 De boogschutter van Hirado, maar al die keren won hij nét niet. Wel kreeg De boogschutter van Hirado in 2015 de Prijs van de Thea Beckman jongerenjury.

De Thea Beckmanprijs werd ingesteld in 2003, op initiatief van het Historisch Nieuwsblad en de Schrijvers van de Ronde Tafel, toen nog onder de naam Bontekoeprijs. Een jaar later werd de prijs vernoemd naar de overleden schrijfster Thea Beckman – foto pijltje

Vanaf 2011 wordt de prijs jaarlijks toegekend aan afwisselend boeken voor lezers tot en met 12 jaar (even jaren) en voor lezers vanaf 13 jaar (oneven jaren). In 2017 waren dus de boeken voor de wat oudere lezers aan de beurt.

Criteria

Het bekroonde boek moet voldoen aan de volgende eisen:

Gele stip Het moet aantrekkelijk zijn voor de doelgroep.
Gele stip Het moet informatief en historisch betrouwbaar zijn en iets toevoegen aan het historisch besef.
Gele stip Het moet literaire kwaliteit hebben, en een meeslepend en mooi verhaal zijn.

Winnaars

De complete lijst met alle winnaars en hun winnende boeken vind je op Wikipedia.