recensiesleegDe media over
Haaieneiland:
alle recensiesleeg!

Hieronder staan alle recensies
en andere artikelen die over
Haaieneiland zijn geschreven.

balletje  Recensies van het boek

balletje  Meningen uit het (boeken)vak

balletje  Interviews en andere artikelen

balletje  Televisie- en radio-uitzendingen


Placeholder
 
Gele lijn

Palmboom  Recensies

Gele lijn
 

schrijvertransparant"Je gaat helemaal op in Ruggenbergs genadeloze, paradijselijke wereld", schrijft Bas Maliepaard in dagblad Trouw:

Een nieuwe Ruggenberg, dat is inmiddels iets om reikhalzend naar uit te kijken. Na drie veelbelovende historische romans kwam hij in IJsbarbaar (2011) echt op stoom en leverde daarna nog het boeiende De boogschutter van Hirado (2013). Nu is er Haaieneiland, volgens zijn beproefde recept: een razend spannend avontuur vol gruwelijke actiescènes, gebaseerd op opmerkelijke 'vergeten' voetnoten uit de vaderlandse geschiedenis.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantPjotr van Lenteren van de Volkskrant vindt Haaieneiland een van "de leukste kinderboeken voor de feestdagen", en een "aanrader voor jongeren":

Ruggenberg gaat verder dan zijn collega's. Letterlijk: hij doet onderzoek in archieven en verblijft enige tijd op Takapoto. Mede daardoor is hij de eerste historische kinderboekenschrijver sinds Thea Beckman over wie wordt gepraat.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparant"Geschiedenisles met kippenvel" kopt het Eindhovens Dagblad boven een artikel over Haaieneiland dat bijna anderhalve pagina beslaat. Recensente Britta Koopen schrijft:

Ruggenberg verweeft de historische gebeurtenissen met fictie en doet dit op een spannende en goed leesbare manier, waardoor dit boek een soort van geschiedenisles met kippenvel wordt. (...) Met dit boek bewijst Ruggenberg weer eens dat hij de ongekroonde koning van de Nederlandstalige historische roman in de jeugdliteratuur is.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand). Deze recensie verscheen ook in andere kranten van het Algemeen Dagblad-concern.


Rode lijn

schrijvertransparant"Je wordt helemaal meegezogen in het verhaal", vindt Annemarie Terhell van de jongerenkrant Seven Days. Ze geeft het boek 4½ (van de vijf) sterren. Meelezer Ehsan (15) geeft vijf sterren!

Annemarie Terhell: De romans van Rob Ruggenberg zijn altijd goed gedocumenteerd, maar in Haaieneiland komt alles wel heel mooi samen. De schrijver spitte in de scheepsjournaals van ontdekkingsreizigers, die op zoek waren naar het 'Zuidland'. Ook dook hij in de geschiedenis van de Polynesische eilanden. Haaieneiland is zo knap uit al die historische feiten ineen gepuzzeld, dat je er helemaal in wordt meegezogen en haast gelooft: zo zou het echt gebeurd kunnen zijn.
transparant Ehsan: Interessant dat dit boek voor een groot deel op waargebeurde feiten is gebaseerd. Je komt van alles te weten, bijvoorbeeld over het geloof van de Polynesiërs. Dat ze mensen aten om 'mana', kracht, te verzamelen. Dat er zoveel onderzoek in zit, had ik wel graag eerder willen weten. Ik kwam daar pas achter aan het eind.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantTwee maanden later ging Seven Days nog een stap verder. Aan het einde van het jaar riep deze jongerenkrant Haaieneiland uit tot een van de "zeven mooiste jeugdboeken van 2015":

Voor wie van historische boeken houdt is Haaieneiland een feestje. Rob Ruggenberg dook in de geschiedenis van Takapoto en beschrijft de lotgevallen van vijf Nederlandse verstekelingen op dit idyllische eiland in de Stille Zuidzee. Een stoer en goed gedocumenteerd verhaal over een scheepswrak, kannibalen en een overwachte liefde, dat soepel uit de historische feiten ineens is gepuzzeld.

pijltje Lees hier het stukje (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantAnnette van der Plas van het Nederlands Dagblad is erg lovend over Haaieneiland. Ze vindt dat het boek op een "zintuigelijke, bijna onderkoelde" manier is geschreven :

Rob Ruggenberg is een meester in het verweven van historische gebeurtenissen in een bloedstollend spannend verhaal. Met Haaieneiland laat hij opnieuw zien dat hij een groot inlevingsvermogen heeft en dit schijnbaar moeiteloos combineert met een soepele vertelstijl en een zintuigelijke, bijna onderkoelde manier van schrijven.(...)
Een meerwaarde van de boeken van Ruggenberg is dat hij vaak bekende historische feiten voorbijgaat en kiest voor onderbelichte, maar interessante geschiedenissen. Zo zullen weinig mensen weten dat op 19 mei 1722 het schip De Africaensche Galey op het rif vastliep en dat vervolgens daadwerkelijk vijf bemanningsleden op het eiland Takapoto achterbleven. Hoewel niet geschikt voor gevoelige pubers – de bloederige details van de avonturen worden breed uitgemeten – is het wel een roman die veel jongeren zal aanspreken en in hun ban zal houden.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantLeesplein, de website voor jongeren van de Nederlandse bibliotheken, vindt Haaieneiland "het heldhaftigste boek van het jaar":

Voor Haaieneiland ging Rob Ruggenberg weer op onderzoek uit, hij verbleef zes weken lang op het eiland waar hij over schrijft. Dat leverde niets minder dan een spannend en levensecht verhaal op over de jongen die jaren geleden waarschijnlijk ook op dit eiland verbleef. Dit boek vol avontuur is een van de sterren van 2015.

pijltje Lees hier het hele stuk (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantPol Van Damme recenseert jeugdboeken voor Pluizuit, een van de belangrijkste Belgische boekenwebsites. Hij vindt Haaieneiland "een heel sterke aanrader":

Alle personages zijn echt mensen van vlees en bloed, de gebeurtenissen worden erg realistisch beschreven. De spanning wordt snel opgebouwd en aangehouden gedurende het hele verhaal, om uit te monden in een explosieve finale.
Naast het spannende verhaal krijgt de lezer ook een beeld van het leven van een matroos op zo’n 18de eeuws schip, het leven van de inheemse stammen en hun bijzondere navigatie op zee. Bij elk verhaal van Rob Ruggenberg ‘leert’ de lezer meer over de plaats waar het verhaal zich afspeelt en de zeden en gewoontes van de bevolking. Dit zonder dat het belerend overkomt en zonder dat het stoort in het verhaal. Historische verhalen met spanning en diepgang!

pijltje Lees hier zijn hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantDiane Kooistra recenseert jeugdboeken voor de grote boekenwebsite hebban.nl . Zij gaf Haaieneiland vijf sterren, het maximum.

Rob Ruggenberg schrijft voor de zesde keer een boek over een kind dat in een historisch avontuur terechtkomt. Hij ontdekt iets uit de geschiedenis en wordt er nieuwsgierig naar. De verhalen om het feit heen zijn verzonnen maar zo bijzonder mooi geschreven dat zijn boeken door onze jeugd (en hun ouders en leraren) worden verslonden! Als je aan een tiener vraagt waarom hij deze boeken wel leest dan is het omdat het boek tijdens het lezen van de proloog al zoveel belooft, en zo spannend is dat je wel door moet blijven lezen. (...)
Rob Ruggenberg heeft mij weer verrast met dit mooie boek en mijn honger naar bijzondere en onbekende verhalen uit de geschiedenis weer aangewakkerd. Ik kijk uit naar zijn volgende boek.

pijltje Lees hier haar hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantJ/M Magazine, een online tijdschrift voor ouders, koos Haaieneiland tot een van de drie "beste boeken van 2015" voor de categorie 10+:

Waarschuwing: Haaieneiland is niet bestemd voor watjes. Maar ben je op zoek naar een bloedstollend avontuur, dan is dit boek van meesterverteller Rob Ruggenberg precies wat je zoekt.

pijltje Lees hier het hele stuk, inclusief de twee andere "beste 10+ boeken van 2015" (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparant"Een prachtig verhaal", vindt kinderkrant Kidsweek van Haaieneiland. Het boek krijgt een negen!

Roemer is gelukkig op Takapoto, maar als de krijgers opnieuw langskomen volgt er een spannend avontuur vol zware ontberingen en gevechten. Haaieneiland is een prachtig verhaal dat volstaat met leuke historische feiten. Niet geschikt voor watjes: het leven in de Stille Zuidzee gaat er woest en ruig aan toe.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparant"Rob Ruggenberg verrast opnieuw met een heel spannend historisch jeugdboek", schrijft Esther Karels-Boonzaaijer van het Reformatorisch Dagblad:

Het boek heeft een typisch Ruggenberg-raamwerk: een gevoelige jongen komt terecht in een ruwe omgeving waar slechte mensen hem een loer proberen te draaien. Vriendschap en liefde daarentegen motiveren de hoofdpersoon tot uitzonderlijke daden. 'Ruggenberg is niet voor watjes,' schreef een recensent van Trouw over een eerder boek. Dat klopt, en wat mij betreft balanceert Ruggenberg op het randje.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijverHaaieneiland is wederom een "nauwkeurig gedocumenteerd" en "stoer" jeugdboek, vindt Silvester van der Pol van Biblion (de organisatie van Nederlandse bibliotheken):

In het goed geschreven en spannende verhaal worden geen doekjes gewonden om de wrede zaken die zich afspeelden bij en tussen de diverse bevolkingsgroepen toen. Stoer verhaal voor dito lezers over een deels geromantiseerde geschiedenis van dit afgelegen gebied.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand). Deze recensie staat ook op grote boeken-sites, zoals die van bol.com en de Bruna.


Rode lijn

schrijver"Een aanbevelenswaardig boek", schrijft Edward van de Vendel, een van onze allerbeste jeugdboekenschrijvers, in zijn blog over Haaieneiland:

Er is iets verslavends aan de avonturenboeken van Rob Ruggenberg. Als je eenmaal aan een ervan begint wil je doorlezen en doorlezen. Waar hem dat in zit? Ik denk in het feit dat hij de historische informatie altijd in dienst van het verhaal stelt. Wát je leest is interessant, maar Ruggenberg zet meteen in op actie. Ook het feit dat hij geen ruigere episodes uit de weg gaat helpt. En tenslotte ontdekt hij steeds onderwerpen uit de geschiedenis waar we nog maar weinig over lazen. Dat geldt vooral voor HAAIENEILAND, een van zijn allerbeste verhalen.

pijltje Lees hier Edwards hele stukje (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantMarijke Plante geeft het boek op haar boekenwebsite Verhaalkabaal vier sterren. Haaieneiland is "fantastisch" vindt ze, maar "geen boek voor teerhartige kinderen".

Ik heb het ademloos uitgelezen. Wat een geweldig avontuurlijk boek is dit en wat zit het goed in elkaar. En als je in de verantwoording leest dat er 43 jaar na de schipbreuk in een scheepsjournaal staat geschreven dat er een man met een witte baard op Takapoto is aangetroffen, dan ga je denken dat Ruggenberg misschien niet eens zo heel veel naast de waarheid heeft zitten schrijven.

pijltje Lees hier haar hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantMuriel Boll schreef voor het tijdschrift Brabant Cultureel een uitgebreide recensie over Haaieneiland. "Ruggenberg is een rasverteller. Het leest alsof je er zelf bij bent."

Het nieuwste boek van Ruggenberg, Haaieneiland, geeft je ook dat gevoel van 'zo moet het zijn gegaan' (...).
Wie van verhalen houdt, kan hier geen weerstand aan bieden, lijkt me. En waarom zou je? Het is paradijselijk en gruwelijk, spannend en avontuurlijk, er is een kristalhelder binnenmeer van altijd 27 graden maar wel vol talloos kleine haaien die je aanvallen als ze ook maar een druppeltje bloed aan je lijf ontdekken.
Het boek leert je nog wat ook. Hoe de bevolking zich bij iets als een tsunami vastbindt in de hoge kokospalmen bijvoorbeeld. Die buigen wel, maar komen ook altijd weer omhoog.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantAnnemarie Prins schreef voor haar website christelijkekinderboeken.nl een uitgebreide recensie over Haaieneiland: "Een absolute aanrader!"

Ruggenberg brengt ons dus niet alleen prachtige avontuurlijke verhalen, maar verrijkt onze horizon, onze wereld letterlijk en figuurlijk. Op deze manier kunnen we bij wijze van spreken een 'tijdreis' maken naar het 18e eeuwse leven in Nederland, het leven op een ontdekkingsschip en het harde, (soms) gruwelijke leven op een eiland in Polynesië, zoals dat gebied nu heet. Je moet voor Ruggenbergs verhalen wel stalen zenuwen hebben.
Absolute aanrader voor alle jongens en meisjes vanaf 11/12 jaar, voor alle leesbeesten, die van historische, avontuurlijke, spannende verhalen houden.

pijltje Lees hier de hele recensie (gif-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantOverUIT van RTV Oost vindt Rob Ruggenberg "een unieke auteur in de Nederlandse jeugdliteratuur":

Met Haaieneiland heeft Ruggenberg opnieuw een fascinerende jeugdroman geschreven. De auteur gaat altijd gedegen te werk: doet uitgebreid bronnenonderzoek, betrekt er deskundigen bij, werkt met enkele proeflezers en oriënteert zich ter plekke. Voor dit boek was dat het eiland Takapoto in de Stille Zuidzee waar het schip de Africaensche Galey in 1722 strandde. Vijf mensen blijven op het eiland achter, onder wie de hoofdpersoon Roemer, een jonge matroos. Ruggenberg beschrijft een uitermate avontuurlijke onderneming, waarin gevaren voortdurend op de loer liggen.
Je leest het boek ademloos en in één ruk uit en dat is heel wat voor een doelgroep, waarvan gezegd wordt dat die geen belangstelling voor lezen heeft: jongens van rond de dertien jaar. In het ED werd hij eerder al een "meester in avontuurkunde" genoemd.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantDe website hhbest.nl vroeg de 14-jarige Lars Wezenbeek om Haaieneiland te recenseren. Zijn oordeel: "Dit is misschien wel Ruggenbergs mooiste boek tot nu toe".

Toen ik eenmaal aan 'Haaieneiland' begon kon ik niet meer stoppen met lezen omdat elk moment van het boek spannend is. Als je ook het boek 'De boogschutter van Hirado' hebt gelezen, zal je merken dat de twee boeken (vooral het einde) veel op elkaar lijken. Want bij alle twee de verhalen word het meisje gevangen genomen en probeert de jongen haar te redden.
Maar ik vind de boeken van Rob Ruggenberg altijd leuke boeken ook omdat de hoofdpersoon rond mijn leeftijd is. En 'Haaieneiland' is een heldhaftig kinderboek (dat ook gelezen kan worden door volwassenen).

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantRob van Veen schrijft recensies en plaatst die onder meer op de kinderboeken-website eenboekjeopen.nl. Hij was onder de indruk van Haaieneiland:

Wederom een leesparel van rasverteller Ruggenberg. Zeer de moeite waard voor lezers van veertien jaar en ouder.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantLinda Leestemaker is boekverkoopster, maar schrijft ook recensies op haar eigen site leestemaker.org . Ze vindt Haaieneiland een aanrader voor jongens en meisjes:

Het aanpassingsvermogen van Roemer, dat fenomenaal te noemen is, zorgt ervoor dat een treurig verhaal ineens helemaal niet zo treurig meer is. Het zorgt ervoor dat hij de zon blijft zien, ook als het stormt en het water hem tot aan de lippen staat. En het zorgt ervoor dat hij met oplossingen komt, waar anderen zich bij de pakken neer leggen. Het is onmogelijk dit boek te lezen, zonder Roemer aan te moedigen en zonder met hem mee te juichen. (...)
Het kost werkelijk waar heel veel moeite om niet op het eerste vliegtuig naar Takapoto te stappen!
Wil je je kind een leuk boek geven, dat tot de laatste pagina verslonden zal worden? Haaieneiland is zeker een aanrader voor de boekenkast, of die nou van een kind of van een volwassene is.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantMargareth Jacobs, groepsleerkracht basisonderwijs, las Haaieneiland in één ruk uit. Op Kinderboeken in de klas schrijft ze:

Alweer een schitterend boek. Hier en daar wel gruwelijk: niet iedereen zal daarvan houden. Maar in de historische context past het wel. Ik vind het wederom een aanrader!

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijver"Geschiedenis komt pas echt tot leven in een boek", vindt het tijdschrift Lezen, een blad van leesbevorderaars:

Voor middelbare scholieren is Haaieneiland van Rob Ruggenberg een voltreffer. (...)
Sterke troef is de goede balans tussen fictie en waargebeurde feiten, die Ruggenberg ineen puzzelde tot een spannend verhaal.

pijltje Lees hier het hele stukje (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantDe Belgische website MappaLibri.be is een voortzetting van de opgeheven bladen Leeswolf en Leeswelp. Henk Van Vliegen concludeert dat Haaieneiland past in een lange traditie:

De tijd van VOC en WIC is helemaal Ruggenbergs tijd. Daarmee staat hij in de stevige traditie van de eindeloos herdrukte Paddeltje, de scheepsjongen van Michiel de Ruyter (1908) en De scheepsjongens van Bontekoe (1924) tot, bij voorbeeld, Het vuile mes van Henk van Kerkwijk uit 2000.
Ruggenberg pakt het aan op de klassieke manier: via een jongen kijken we naar een min of meer belangrijke historische gebeurtenis. (...) Naar de wetten van het genre heeft Ruggenberg zich goed gedocumenteerd, maar meer gegevens dan het daar achterblijven van die mannen had hij nauwelijks. Daarna zette hij op grond van de paar summiere gegevens zijn verbeelding aan het werk.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantVeerle Uyttersprot van de Belgische boekenwebsite Pluizer geeft Haaieneiland drie (van de vier) sterren. Zij vindt het "een spannend boek, dat uitnodigt om meer te weten te komen":

Het is geen idyllisch bestaan daar op dat paradijselijke eiland. De hitte is moordend en het gebied wordt geteisterd door verwoestende orkanen. De Nederlandse nieuwkomers gedragen zich vaak onbehouwen en dominant tegenover de lokale bevolking en tussen de bewoners van verschillende eilanden heerst een grote rivaliteit. De meest beruchte krijgers komen van Ana’a, wrede kannibalen die de vrouwen en meisjes wegroven uit hun dorpen, de mannen doden en opeten. Met al deze ingrediënten maakte Ruggenberg een spannend boek dat ook uitnodigt om meer te weten te komen over de periode en de omstandigheden waarin Roemer leefde.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantLeestijgers, een enthousiaste boekensite, wijst er op dat Haaieneiland is gebaseerd op feiten. Mede daardoor is het verhaal wel heftig:

'Haaieneiland' van Rob Ruggenberg is zeker niet voor watjes! Voor kinderen van 11 jaar en ouder die van geschiedenis en avontuur houden is het echter een geweldig spannend boek.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantMarleen Struik schrijft recensies op kinderboeken.blog.nl. Ook zij wijst er op dat Haaieneiland is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Een tropisch eiland, vijf Hollandse weglopers, zwarte parels en... kannibalen! 'Haaieneiland' van Rob Ruggenberg is een spannend avonturenverhaal dat zich afspeelt in de Stille Zuidzee.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantJaap Friso schrijft recensies van jeugdboeken op zijn site jaapleest.nl. Hij vindt Haaieneiland een "vertrouwd avontuur" en geeft het boek een 7,5:

Een mooi verhaal, dat over het leven van schrijver Rob Ruggenberg. Werkte bij de marine, reisde over de hele wereld en was journalist en debuteerde op zijn 60e met het jeugdboek Het verraad van Waterdunen. Nu bijna 10 jaar later is hij niet meer weg te denken als auteur van degelijke historische jeugdromans en ligt er alweer zijn zesde: Haaieneiland. Zoals altijd verdiepte Ruggenberg zich uitgebreid in een minder bekende episode uit de vaderlandse geschiedenis.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantOp GoodReads plaatsen lezers hun eigen recensies van boeken. Suzanne en Brigitte lazen Haaieneiland en gaven het boek veel sterren:

Suzanne: Wat ik echt super blijf vinden, en ik heb dit eerder geroepen maar doe het gewoon nogmaals, is dat Ruggenberg keer op keer een onbekend stukje geschiedenis weet te vinden (ik ben steeds weer verrast), iets waar ergens een Nederlander wat mee te maken had, hier zeer uitgebreid onderzoek naar doet, op reis gaat, en dan een boek schrijft wat even leerzaam als onderhoudend en leesbaar is, en dat alle leeftijden zal boeien.
transparant Brigitte: Wat is het toch geweldig om met een spannend verhaal een stukje geschiedenis en exotische cultuur mee te krijgen. In dit boek kun je verdwalen. Geweldig als voorleesboek (wel risico op struikelen over namen), maar beter is het om zelf in dit boek te verdwijnen. Voor groep 8 en onderbouw VO.

pijltje Lees hier de hele recensies (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantKinderboekwinkel Silvester in Leiden laat boeken recenseren door jonge lezers. Finn (11 jaar) en Sybren (14 jaar) lazen Haaieneiland:

Finn: Ik heb het boek binnen één dag uitgelezen. Ik genoot er echt van. Toen ik het boek opende leek het alsof ik zelf in een compleet nieuwe wereld stapte. Ik vond het fantastisch. Het leek alsof ik de geur van zieke mensen zelf kon ruiken. Toch voelde ik niet alleen maar dood en verderf, ik voelde ook liefde, blijdschap maar ook verwarring alsof het een grote warboel is in je hoofd. Het komt allemaal voor in dit boek. Ik geef het boek een superdikke tien, het is heel mooi geschreven en ik vind het erg knap.
transparant Sybren: Rob Ruggenberg heeft al veel boeken geschreven, en ik heb ze allemaal verslonden. Net als zijn andere boeken gaat Haaieneiland over vriendschap en speelt het in het verleden waardoor je er ook nog wat van leert. Als je Boogschutter van Hirado hebt gelezen zal je dezelfde verhaallijn terugvinden in dit boek, maar daarom is dit natuurlijk niet een slechter boek!

pijltje Lees hier Finns hele recensie (jpg-bestand) en hier die van Sybren (ook een jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantOok boekwinkel Het Martyrium in Amsterdam vraagt jonge lezers boeken te recenseren. Eveline Kuperus (13 jaar) las Haaieneiland:

Een superspannend boek over vriendschap die alles overwint. Het boek speelt zich ergens in de achttiende eeuw in de Stille Zuidzee af.
Zelf vind ik het een heel leuk en boeiend verhaal. Het leuke van de boeken van Rob Ruggenberg vind ik dat je nooit alleen een verhaal leest. Je leert er ook nog heel veel van!

pijltje Lees hier Evelines hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantDe Belgische culturele website cartoon-productions.be signaleert interessante boeken. Cor Blancke vindt Haaieneiland "een adembenemend jeugdboek over moed, wraak en liefde":

1722. Roemer is matroos op een van drie schepen die op ontdekkingsreis zijn in de Stille Zuidzee. Al maanden varen ze daar rond en het leven aan boord wordt steeds zwaarder. Het regent en stormt, het eten is bedorven, de matrozen worden afgebeuld en velen hebben scheurbuik. Als een van de schepen op een klif loopt en vergaat, grijpt Roemer zijn kans en loopt weg. Met vier anderen blijft hij achter op een klein koraaleiland.
Het eiland lijkt een klein paradijs: het is groen, er is eten in overvloed en er worden parels gevonden. Roemer sluit vriendschap met een meisje van het eiland en ontdekt dat het er levensgevaarlijk is – en niet alleen omdat de zee er vol zit met haaien…

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


 
Gele lijn

Palmboom  Andere meningen (uit het boekenvak)

Gele lijn
 

schrijver"Om van te smullen", schrijft Anthoni Fierloos over Haaieneiland in het Boekblad, het vakblad van de Nederlandse boekhandel.

Als geen ander weet Ruggenberg de lezer mee te nemen op avontuur. Vanaf de eerste bladzijde wordt je geboeid. (...) Wat een heerlijk boek! Niet voor niets ontving Rob voor zijn vorige boek de Thea Beckmanprijs van de kinderjury. Ik kan mij voorstellen dat kinderen van nu net zo smullen van dit boek als ik vroeger deed en nu weer doe.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantDe Drvkkery in Middelburg, misschien wel de mooiste boekwinkel van ons land, riep Haaieneiland uit tot "beste kinderboek van het jaar":

Niet alleen onze kinderboekenafdeling, maar eigenlijk heel de Drvkkery is fan van kinderboekenschrijver Rob Ruggenberg. Na zijn geweldige boek De boogschutter van Hirado schreef hij met Haaieneiland opnieuw een ontzettend spannend en knap geschreven avonturenboek.

pijltje Lees hier het hele stuk, inclusief de twee andere "beste boeken van 2015" (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantIneke van Nispen van Boekhandel Van Kemenade & Hollaers in Breda schrijft recensies op de site van de Libris-boekhandels. Zij vindt Haaieneiland spannend en ontroerend:

Geweldig dat er een auteur is die de vaderlandse geschiedenis zo boeiend kan beschrijven dat je vanaf het eerste hoofdstuk al het verhaal in wordt getrokken. (...)
Rob Ruggenberg heeft veel onderzoek gedaan en zelfs het eiland, waar dit verhaal zich grotendeels afspeelt, bezocht. Dat voel je in de beschrijving van de gebruiken die voor de oorspronkelijke eilandbewoners normaal zijn maar voor de lezer behoorlijk heftig. Vooral als Roemer getatoeëerd wordt voel je bijna de pijn die daarmee gepaard gaat, maar ook zijn liefde voor Nu'i. Ik vind het verhaal ijzersterk en met een prachtig taalgevoel geschreven. Spannend en ontroerend voor de jeugd vanaf 11 jaar.
Maar ook, net als zijn vorige boeken, zou ik het jammer vinden als dit prachtige boek alleen door de jeugd gelezen zou worden.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantDe Kinderboekwinkel in Amsterdam heeft een website waarop zij eigen recensies zet. Over Haaieneiland schreef Brigitte:

Deze schrijver weet historische gebeurtenissen op een ontzettend spannende manier te vertellen waardoor het wegleggen van het boek geen optie is. Deze keer neemt Ruggenberg de lezer mee naar het jaar 1722. Roemer is matroos, maar wanneer het schip vastloopt op de kliffen, besluit Roemer samen met vier anderen achter te blijven op een koraaleiland. Het eiland wordt omringd door haaien, maar dat is niet het enige gevaar dat daar dreigt... Haaieneiland is geschikt voor stoere kinderen vanaf 11 jaar.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).

P.S. Aan het einde van het jaar riep de Kinderboekwinkel Haaieneiland uit tot een van de vijftien mooiste jeugdboeken van 2015.


Rode lijn

schrijvertransparantInge Roos van kinderboekwinkel In de Wolken in Voorburg is enthousiast over Haaieneiland, maar ze voegt er wel een waarschuwing aan toe:

Een spannend en soms gruwelijk verhaal (dus zeker niet voor watjes!) over een stukje onbekende geschiedenis van de bekroonde auteur van o.a. IJsbarbaar en De boogschutter van Hirado. Rob Ruggenberg is al een aantal keer in de winkel geweest en hij schrijft zoals hij praat: boeiend en meeslepend. Laat het maar aan Rob over om een mooi verhaal te vertellen! Zijn boeken lees je in 1 adem uit.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantNina Sijtsema werkt bij Boekhandel Van Der Velde in Groningen en recenseert voor hebban.nl . Zij geeft Haaieneiland vier sterren. Ze vond het "een superspannend, ruig verhaal".

Het gegeven dat dit boek gebaseerd is op waargebeurde feiten maakt het extra boeiend en interessant. Het is goed gedocumenteerd met achterin het boek een overzicht van de feiten, het wordt helder verteld en is superspannend! Gruwelijke scènes worden niet geschuwd, dus je moet soms een sterke maag hebben...
Alles bij elkaar levert dit een superspannend verhaal op dat door de historische feiten ook nog eens heel interessant is! Lees dit boek!

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantMarisa van Eeuwijk van de kinderboekwinkel De Boekenberg in Eindhoven las Haaieneiland en schreef op de website van deze winkel:

Dit verhaal, gebaseerd op ware gebeurtenissen, is een page-turner. Het is een geweldig spannend avonturenboek!

pijltje Lees hier het hele stukje (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantOok de kinderboekenwinkels in Arnhem en Nijmegen plaatsen eigen recensies (vooral bestemd voor scholen), op de website lezenisleuk.nl. Haaieneiland krijgt vier sterren.

Haaieneiland is een boek zoals je verwacht van Rob Ruggenberg: goed gedocumenteerd, gebaseerd op feiten, spannend, helder verteld. Het perspectief ligt meestal bij Roemer, soms is er een klein stukje vanuit Nu'i geschreven, maar dat stoort niet. Het is juist wel leuk om te lezen hoe een meisje als zij aankijkt tegen een jongen met gele haren en blauwe ogen. (...) Historische jeugdboeken als deze, daar willen we er graag meer van!

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantVictoria Borsch van Boekhandel Van der Plas in Amsterdam-Noord plaatst recensies op de site lezeninnoord.nl . Over Haaieneiland schrijft Victoria:

Lekker lezen op het puntje van je stoel. 'Haaieneiland' is een heerlijk spannend jeugdboek, gebaseerd op echte gebeurtenissen.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantDe kinderboekenafdeling van boekhandel De Drvkkery in Middelburg maakte van Haaieneiland een boekentip:

Haaieneiland is opnieuw een ontzettend spannend en knap geschreven avonturenboek van een van onze favoriete jeugdboekenschrijvers. Een absolute aanrader!

pijltje Lees hier het hele stukje (jpg-bestand).


 
Gele lijn

Palmboom  Interviews en andere artikelen

Gele lijn
 

schrijvertransparantMet die Zeeuwse hoofdpersonen en die Stille Zuidzee zitten we helemaal in de wereld van Rob Ruggenberg, constateert Jan van Damme in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) en in BN/De Stem:

Veel van wat de schrijver in zijn boek voorbij laat komen, heeft hij zelf gezien: de zwarte parels in het binnenmeer, de rifhaaien die met je meezwemmen en die je kunt verjagen door met je hand plat op het water te slaan. Op het strand liggen nog twee kanonnen van de Africaensche Galey.

pijltje Lees hier het hele artikel (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantEline Rottier van boekwijzer.com, een site die aandacht schenkt aan kwaliteitsboeken, sprak uitgebreid met Rob Ruggenberg, en publiceerde een groot interview:

Waar komt die belangstelling voor geschiedenis vandaan?
transparant "Het heeft veel te maken met de reizen die ik als journalist heb gemaakt. Overal ter wereld, op de gekste plekken en veel vaker dan ik had verwacht kwam ik de Nederlanders tegen. Dat is me gaan fascineren. Met name de zeventiende eeuw waarin Nederland in korte tijd uitgroeide van een klein suf landje tot een wereldmacht. Schippers die het ene moment nog te benauwd waren om de Noordzee over te steken, vond je tien jaar later in Japan.
Als ik dan weer op zo’n Nederlands fort stuitte in Japan, of in Thailand dacht ik vooral: hoe keken de bewoners van dit land naar ons? Hoe hebben die mensen het beleefd dat er opeens een schip met zo’n rood-wit-blauw vlaggetje binnen kwam varen?
De bibliotheek staat vol met scheepsjournalen van onze ervaringen, maar als je wilt weten hoe zij naar ons keken is er bijna niks te vinden. Ik vind het leuk om er tijd en moeite in te steken om dat uit te zoeken."

pijltje Lees hier het hele interview (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantNicky de Boer van de bibliotheek-website Leesplein (12 plus) interviewde Rob Ruggenberg over Haaieneiland:

Wanneer is zo'n gebeurtenis waar je over leest het waard om er een heel boek over te schrijven?
transparant "Dat is een soort van gevoel, in mijn buik. Ik weet dan dat er daar iets is gebeurd op dat eiland. De verhalen over de Stille Zuidzee en de eilanden daar heb ik altijd interessant gevonden. Als ik dan een stukje informatie vind over dat gebied dan komt de opwinding vanzelf, daar zit een verhaal in!"

pijltje Lees hier het hele interview (jpg-bestand).



 
Gele lijn

Palmboom  Televisie- en radio-uitzendingen en podcasts

Gele lijn
 

televisietransparantCTV Zeeland filmde de landelijke presentatie van Haaieneiland. Die vond plaats op 27 oktober 2015, in het prachtige Tropisch Bos in het Omnium, in Goes.

TRANSPARANTIn deze tv-uitzending ook interviews met de 10-jarige proeflezer Sebert Potters uit Eindhoven, en met boekhandelaar Anthoni Fierloos uit Goes.

Klik hierboven op het driehoekje om de reportage te bekijken.


Rode lijn

televisietransparantOmroep Brabant interviewde Rob Ruggenberg over Haaieneiland. Arjo Kraak vroeg hem hoe hij die zes weken op Takapoto had doorgebracht:

TRANSPARANT"Takapoto lijkt paradijselijk", vertelt Rob Ruggenberg. "Maar het is ook afzien."
Wat hij op het eiland het meest miste? "Een muggenvrije omgeving, elektriciteit en zoet water."

Klik hierboven op het driehoekje om de reportage te bekijken.


Rode lijn

televisietransparantLoes Betlem van Omroep Best, de lokale omroep van Robs woonplaats, interviewde hem over Haaieneiland.

TRANSPARANTOok aanwezig in de studio was proeflezer Sebert Potters (10) uit Eindhoven.
 
Sebert begint de uitzending met het voorlezen van een stukje uit de proloog van het boek:
 
Het was nooit stil op het kleine koraaleiland, want ook 's nachts beukten de golven op de rode riffen en blies de oceaanwind ruiselliedjes door de hoge kokospalmen...

Klik hierboven op het driehoekje om de hele uitzending te bekijken.


Rode lijn

televisietransparantAli Pankow van de Zeeuwse omroep CTV interviewde Rob Ruggenberg over Haaieneiland, en daarna vertelde bibliothecaris Anya Marinissen wat zij van het boek vindt.

TRANSPARANTRob vertelt over zijn belangrijkste inspiratiebron: het boek dat hij op 10-jarige leeftijd stiekem uit de kast van zijn vader haalde.
 
Anya Marinissen zegt dat Haaieneiland tamelijk heftig is, maar ze geeft ook toe dat volwassenen misschien te beschermend zijn, en algauw een boek te heftig vinden voor kinderen. Terwijl die kinderen daar zelf vaak anders over denken.
 

Klik op het driehoekje om de uitzending te bekijken.


Rode lijn

televisietransparantJeugdboekenschrijver Buddy Tegenbosch interviewde Fleur Soors, die lid is van het Jonge Jury Genootschap. "Als je in Haaieneiland begint wil je het boek in één keer uitlezen."

TRANSPARANT- Wie in het boek zou je wel eens willen ontmoeten?
 
Fleur: "Tututemanerike. Ik zou hem willen vragen waarom het lijkt dat hij niet van zijn kleindochter houdt, terwijl hij zegt dat het wel zo is."
 

Klik hierboven op het driehoekje om het interview te bekijken.


Rode lijn

Theo Rietveld van de Zeeuwse omroep WFM interviewde Rob Ruggenberg over zijn nieuwe boek:

"Het is mijn hobby om 's avonds bij de open haard oude boeken te lezen. Zo kreeg ik bij toeval het scheepsjournaal van Jacob Roggeveen in handen. Een bijzondere man, onze laatste echte ontdekkingsreiziger. Aan het eind van de 17de eeuw waren we gestopt met ontdekkingsreizen. We wisten het wel, we hadden alles al ontdekt, we hoefden alleen nog maar rijk te worden. En dan, als alles al vijfentwintig jaar stilligt, stapt ineens Roggeveen bij de West-Indische Compagnie binnen: "Ik weet waar het Zuidland ligt, en ik kan het vinden ook."

pijltje Beluister de hele uitzending door op het driehoekje te klikken:  


 
Gele lijn