Rob krijgt Prijs Zeeuwse Boekhandels 2016

Rob Ruggenberg krijgt Prijs Zeeuwse Boekhandels 2016

StarRob krijgt de Prijs van de Zeeuwse Boekhandels 2016 uit handen van Anne de Jager
(foto's: Carel Bruring)

In november 2016 kreeg Rob Ruggenberg de Prijs van de Zeeuwse Boekhandels. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg.

Rob RuggenbergTransparantRob kreeg de prijs niet alleen voor Haaieneiland, maar voor al zijn boeken. De prijs is een zogenaamde oeuvre-prijs, ingesteld door de gezamenlijke boekhandels in Zeeland.

Op de foto rechts  pijltje luistert Rob naar het voorlezen van het juryrapport, door Anne de Jager, eigenaresse van boekhandel De Vries uit Zierikzee.

Anne de Jager zei dat het bijzonder was dat Rob in tien jaar tijd zes mooie, spannende jeugdboeken heeft geschreven, met een constant hoge kwaliteit. Boeken die voor een belangrijk deel op waarheid berusten en daarom veel onderzoek vergen.

Van een andere kant

Bijzonder vond ze dat Rob in zijn boeken onze geschiedenis van een andere kant laat zien. Onze bibliotheken staan al vol met verslagen van Nederlanders die voor het eerst andere volken ontmoeten. Daarom kiest hij vaak een hoofdpersoon die voor het eerst Nederlanders zien en meemaken.

Anne de Jager zei dat de Zeeuwse boekhandels tijdens hun vergadering het er in vijf minuten over eens waren dat hij dit jaar de prijs moest krijgen.

Zeeuwen

In zijn dankwoord benadrukte Rob dat hij zelf geen Zeeuw is. "Ik schrijf vaak over Zeeuwen omdat ik ze in de geschiedenis overal tegenkom. Het zijn de durfallen, de avonturiers, de vrijbuiters. Als je over vroeger schrijft kun je gewoon niet om ze heen."

Hij was erg blij met de prijs. 'Waar zouden wij schrijvers zijn zonder boekhandel? Boekwinkels vormen de beslissende schakel tussen de schrijver en zijn publiek. Boekhandelaren kennen hun publiek, zij adviseren kinderen, lezers. Een prijs van deze vakmensen is een echte hoofdprijs, belangrijker dan veel andere prijzen."

Rob Ruggenberg krijgt Prijs Zeeuwse Boekhandels 2016

StarRob tijdens zijn dankwoord
(foto: Carel Bruring)toespraak  Lees hier het artikel dat de Zeeuwse krant PZC over de uitreiking schreef (jpg-bestand).

toespraak  De volledige toespraak van Anne de Jager kun je hier lezen.

placeholder